TAART VOOR TINE

TAART VOOR TINE

Geplaatst op: 24 mei 2023

Zondagmorgen was er voor Tine Leegstra taart bij de koffie. Haar man Marten was er namelijk een dag eerder in geslaagd de tweede midfondvlucht uit Etroeungt te winnen.

Als je vroeger, en dan moet u denken aan de 70-er en 80-er jaren van de vorige eeuw, door Broeksterwald en De Falom fietste, zag je her en der groepjes duiven vliegen, bezig aan hun oefenrondjes. Er woonden veel duivenmelkers die samen hun hobby beoefenden in de florerende vereniging De Waldflucht.
Helaas zijn die mooie tijden voorbij; het is al bijna tien jaar geleden dat De Waldflucht, gedwongen door een tekort aan leden, is opgegaan in De Blauwe Doffer.

Dat de overgebleven leden niet bepaald de minsten waren, werd afgelopen weekend weer eens bewezen. Drie voormalige leden van De Waldflucht bezetten het erepodium.

We vlogen opnieuw uit Etroeungt. En niet alleen de losplaats was hetzelfde, ook de weersomstandigheden, de snelheid van de duiven en het concoursverloop waren nagenoeg gelijk.
Wie nu denkt dat de duiven dan ook wel in dezelfde volgorde naar huis zullen zijn gekomen als een week eerder, heeft het gruwelijk mis. Over het algemeen kun je zeggen dat, wie de beste duiven heeft ook de beste uitslagen maakt. Maar hoe de duiven onderling de prijzen verdelen daar is vaak geen touw aan vast te knopen. Daarin speelt, naast de vorm van de dag, het toeval toch ook een grote rol.

In de top-10 staat slechts 1 duif die er vorige week ook in stond. De “774” van Gerard Idsardi was vorige week 1-e en staat nu op plek 6.

Er waren deze keer 593 duiven in concours, die aan hun thuisreis konden beginnen om 07.45 uur.
Op nummer 1 staat de doffer 21-1455060 van Marten Leegstra, die als eerstgetekende de mand in was gegaan. Marten klokte om 13.16.55 en dat betekende een snelheid van 1156 m/per minuut. In het rayon was dit goed voor een mooie 6-e plek.
Blijkbaar verkeert deze doffer in deze tijd van het jaar in bloedvorm; vorig jaar rond deze tijd won hij twee weken aaneen een 1-e van Chimay.
Ook de andere duiven van Marten kwamen vlot naar huis; van zijn 5 ingekorfde duiven staan er 3 op de uitslag.

Harrie Meijners en Doetje Onsman zetten ook weer een prachtig resultaat neer met een 2-e en een 7-e plek en 80% prijs. (10 mee/8prijzen)

Siep Kloosterman heeft de smaak weer goed te pakken. Hij staat op 3, 9 en 10 en van zijn 30 ingekorfde duiven zitten er maar liefst 23 in de punten, waarvan 9 op het eerste blad!

De kopduiven vielen weer mooi verspreid door de vereniging. Na Broeksterwald, Feanwalden en De Falom moeten we naar Driezum voor plek 4. Johan Tolsma is bijna niet uit de top-10 weg te denken en scoort ook weer een hoog prijspercentage (25 mee/17 prijzen).

Arie Hagedoorn houdt de eer van Damwald hoog op plek 5. Arie had vrijdag bij het inladen van de duiven een rugblessure opgelopen. Hopelijk verzacht zijn vroege duif de pijn een beetje.

Op 6 dus de Dokkumer duif die vorige week de 1-e won. Gerard Idsardi scoort ook nog 50% prijs (10/5).

Voor de laatste vermelding gaan we opnieuw naar Damwald. Abel Kamminga staat op 8 en ook
voor hem 50% prijs (18/9).

De volgende deelnemers verdienen een eervolle vermelding voor hun vele prijsduiven.
Jan Folkertsz Hoekstra (15/12), Rindert Swart (30/16), Gerrit Reitsma (18/9), Marten Jellema (13/7), Johannes van Tilburg (26/13) en Gerke Ros (5/3).

Komend weekend de eerste dubbelvlucht; donderdag inkorven voor Sourdun en vrijdag voor Weert.