VENLO EN VENLO

VENLO EN VENLO

Geplaatst op: 8 september 2021

Afgelopen vrijdag stond de inkorfcommissie voor een uitdagende opgave. Er moesten tegelijkertijd twee vluchten worden ingekorfd. Venlo-jong en Venlo-natour stonden op het programma.
Er moest bij het inkorven heel goed worden opgelet op welke vluchtcode de duiven werden ingemand.
Nu raken die ouwe strijders achter de inkorftafels niet zo snel van slag; die hebben wel voor hetere vuren gestaan. Alles verliep dan ook zonder kleerscheuren.

Dan had de lossingscommissie het de volgende dag een stuk lastiger. De lossing moest steeds worden uitgesteld omdat de weersverbetering maar heel langzaam richting Venlo ging.
Uiteindelijk kon er om 14.45 uur worden gelost, bij een kalm windje uit het noordoosten.

Op de natour waren 199 duiven ingekorfd door 21 liefhebbers, waarvan er slechts 2 in de top-10 staan.
Johan Tolsma ging weer met de overwinning aan de haal; om 17.30.15 klokte hij zijn duivin 18-5101605 en de snelheid van 1283 m per minuut was de concurrentie te machtig.
Johan maakt ook verder weer een geweldige uitslag. Hij staat op de plekken 2, 4 t/m 8, 11 enz. enz., met in totaal 21 van de 37 op de uitslag. En……….. De Westerein ferslein!

Siep Kloosterman was die andere topper op deze vlucht. Hij werd 3-e, 9-e en 10-e en scoorde weer een verbluffend prijspercentage van 80% (10 mee, 8 prijzen).
Andere blikvangers waren Gauke van der Meer, die op plek 12 aan een mooie serie van 12 prijsduiven begint (20 mee), Willem en Edwin Nieuwenhuis (8 mee/4 prijzen), Jan Huizenga (5/4), Feye Damstra (3/2) en Doetje Onsman (1/1).

In het concours voor de jonge duiven hadden 16 leden 124 duiven ingezet. Hier was de top-10 beter verdeeld; bijna alle uithoeken van de vereniging kwamen aan bod.
Het begon in Feanwalden waar Doetje Onsman weer eens meedeed en meteen de 1-e prijs pakte. Haar 21-4221441 werd geklokt om 17.27.43 en haalde een snelheid van 1268 m per minuut.
Hieraan kon zelfs Damwaldster Feye Damstra niet tippen, maar hij zette wel een geweldige uitslag neer. Met 7 duiven mee staat hij op de plekken 2, 9 en 15.
Voor de 3-e prijs moeten we een uitstapje maken naar Walterswald; Piter en Henk Huizenga staan op de derde trede van het podium.
Hoewel er nog maar 1 liefhebber woont, scoort De Falom altijd zeer goed. Maar ja, die ene liefhebber is wel toevallig Siep Kloosterman. Nu weer 10 mee, 7 prijzen en beginnend met 4 en 6.

Een heel stuk westelijker ligt Aldtsjerk, en daar woont Marten Jellema. Marten heeft ook een prima hok met duiven en laat dat nu weer even zien door de 5-e prijs te winnen.
Willem en Edwin Nieuwenhuis komen we hier regelmatig tegen. Op deze vlucht verblijden ze Dokkum met 2 top-10 noteringen: 7-e en 10-e. En de hele stad vierde feest!

We beeindigen onze gevleugelde rondreis door de vereniging in Broeksterwald, ooit een bloeiend duivendorp. Ook daar wonen nog maar weinig liefhebbers. Eentje ervan is Marten Leegstra en die laat nog regelmatig van zich horen. Met slechts 4 duiven mee wint hij de 8-e en de 12-e.

Buiten de top-10 vielen Jan Huizenga (5 mee/3 prijzen) en Gerard Idsardi (6/3) op.
Gerard klokte zijn eerste drie aangewezen duiven precies in de goede volgorde op de plekken 23, 24 en 25. Dat is best bijzonder. Maar wat het heel bijzonder maakt is dat dat hem op de natour ook lukte; daar staan ze op de plekken 20, 21 en 44.

Komend weekend de laatste vluchten van het seizoen, en voor wie er nog geen genoeg van heeft volgen daarna nog de taartvluchten.